måndag 21 maj 2007

Absurd turkisk nationalism

Sa landade vi till slut i Erbil i norra Irak. Men resan blev nastan ett overtydligt exempel pa svarigheterna som det har landet lider under. Flyg mellan Stockholm och Erbil ska ta 4 timmar och 10 minuter. Den har gangen tog det 7 timmar och 30 minuter. Orsaken var att Turkiet sedan en vecka tillbaka vagrar lata flygbolaget flyga over turkiskt luftrum. Och anledningen till det ar att Turkiet havdar att det pa planen till Erbil star textat Kurdistan Airlines, och ett sadant plan slapps inte in i Turkiet, inte ens pa 10 000 meters hojd! Darfor far man flyga runt Turkiet, och mellanlanda i Athen, vilket tar nagra extra timmar.

Jag utgar ifran att svenska myndigheter nu agerar mot Turkiet. For det ar naturligtvis absurt. For det forsta star det inte ens Kurdistan Airlines pa planen - det star Viking Airlines, for det ar det bolaget heter. Och for det andra - aven om det statt Kurdistan Airlines pa planen, hur kan det skada Turkiet?

Bakgrunden ar den bisarra politiska symbolik som inte sallan finns i turkisk politik. Forr fornekade man att det ens fanns kurder i Turkiet - de kallades "bergsturkar", och fornekades alla kulturella rattigheter. Fick inte ens tala sitt sprak, eller ge sina barn kurdiska namn. Nu har det blivit battre. Turkiets premiarminister Erdogan erkande for nagra ar sedan kurderna som folkgrupp, och det ar en paradox att den regering som ju bestar av ett parti, AKP, med religiosa, muslimska rotter, samtidigt ar den regering som gjort mest for att utveckla manskliga rattigheter i Turkiet - medan de sekulara oppositionspartierna inte sallan spelar under tacket med antidemokratiska militara krafter i landet. Dit hor i allra hogsta grad till min bedrovelse det parti som pastar sig vara socialdemokratiskt, CHP.

AKP-regeringen ar alltsa forhallandevis kurdvanlig. Men nu ar det snart val i Turkiet, efter att oppositionen skapade en konstitutionell kris i samband med att parlamentet skulle valja president for nagra veckor sedan. Och da blir kurdfragan aterigen symbolfraga i landet - och kanske ar det darfor man inte vill lata flygplan som man tror att det star "Kurdistan" pa flyga over landet.

Om militaren aterigen far styra Turkiet - antingen direkt eller via tjanstvilliga politiker - skulle det samtidigt vara mycket daliga nyheter for kurderna i norra Irak. Den turkiska militaren har hotat med att ga in i Irak, under forevandning att man vill skydda turkar som bor har - men i sjalva verket ar man orolig for vad som kan handa i Turkiet, om kurderna dar far ett foredome, dar grannlandet Irak ger ett exempel pa att kurderna faktiskt kan styra sig sjalva inom ett annat lands granser, och att det gar ganska bra.

Allt fler skulle da fraga: om det gar i Irak, varfor inte i Turkiet? Det ar den fragan som turkiska nationalister fruktar allra mest.

Inga kommentarer: