onsdag 24 september 2008

Bankernas kris är kapitalismens kris

Bolånekrisen i USA sveper över världen och drar med sig banker och finansinstitut i fallet. Nu är det inte längre tal om vikten av "oberoende" centralbanker och banksystem - tvärtom. När bankerna gjort bort sig genom låna ut pengar hejdlöst kommer de alla springande till - staten...

Nu radar de upp sig framför den amerikanska kongressen och tigger pengar, självklart utan att vilja göra avkall på en cent av de frikostiga bonusar och löneavtal de tillskansat sig så länge festen varade. Leif Pagrotsky skriver roligt och träffsäkert om detta i GP, och nu dras ju också presidentkandidaterna in i spelet, (DN, SvD).

Visst kan man inte låta bli att le lite åt eländet. Scenariot påminner inte så lite om den bankkris vi hade i Sverige i början av 1990-talet. Under 1980-talet tjatade bankerna om att det var nödvändigt att avskaffa låneregleringarna. Efter mycket om och men, och med stor tvekan, gjorde den socialdemokratiska regeringen det. Några år efteråt var praktiskt taget varenda bank (utom Handelsbanken) konkursmässig. De hade lånat ut för mycket, och när priserrna började falla på fastighetsmarknaden fanns det plötsligt inte längre täckning för lånen. Botten gick ur, och det blev sedan upptakten till den stora ekonomiska krisen på 1990-talet.

Nu ser vi samma sak hända i USA. Det är en myt att kapitalismen är självreglerande - om man inte med självreglerande menar återkommande spekulationsbubblor och ekonomiska kriser. Det hade man väl kunnat leva med, om det hade varit spekulanterna själva som betalat priset för sin vidlyftiga affärer. Men så är det ju aldrig. Deras misstag transporteras nästan undantagslöst ner i ekonomin, till det faller ut i högre räntor, högre arbetslöshet, nedskärningar i offentlig sjukvård och utbildning. Det blir alltid de oskyldiga som får betala priset, medan de som begått de verkliga misstagen kan singla ner i sina väl tilltagna fallskärmar.

Därför måste vi dra slutsatser av detta. Det behövs ordentliga regleringar av marknaden. Den kan inte få reglera sig själv. Då går det på tok.

3 kommentarer:

Krassman sa...

Morgan: Kul och se att du fått fart på bloggen igen. Det finns ju en hel del att skriva om kan man ju säga.

Marika B Hansen sa...

Jag förundras varje gång någon låter påskina att renodlad marknadsekonomi erbjuder ett fungerande system för människor att leva sina liv med. Har man invändningar får man dessutom inte sällan av dess anhängare nertryckt i halsen att man skulle förespråka planekonomi. Nu har man sagt nej till räddningspaketet, förmodligen av liknande skäl.George W Bush kan inte styra upp, han är för svag politiskt. Med rätta- hur mycket har kriget mot terrorismen kostat hitills? Detta visar tydligt vilken säkerhetsrisk den amerikanska presidenten är- inte bara militärt, utan även då det gäller den globala ekonomin: rena rama terrorismen!

Flavian sa...

I en v erklig marknadsekonomi finns det ingen insättningsgaranti, ingen centralbank och ingen bankakut.

Däremot finns det fordringsrätt och obeståndsrätt och endast guld är lagligt betalningsmedel.

Hur man kan få det nuvarande blandekonomiska systemets kris till att vara marknadsekonomiens kris övergår mitt förstånd.

Läs Mises och ta reda på fakta innan ni skriver mera strunt i ämnet.